Tuintje in mijn hart

Laten we wel wezen, eten heeft een speciaal plekje in m’n hart. Ik hou van goed en vers eten, ook al vind ik een bakje friet en een kroket (bruin fruit noemen we dat hier) op z’n tijd ook niet te versmaden. Ik hou ook van koken en bakken, dat scheelt. Soms ook lastig, want uiteten is hier thuis best een ding…la cucina della mama is toch veelal favoriet.

Anyway, al sinds een tijdje is het koken met zakjes en pakjes uit de gratie gevallen en proberen we zoveel mogelijk met verse producten te koken. Ik heb meegedaan met de trend van het thuis brood bakken, ja ook zuurdesem (m’n moederdesem wordt om de zoveel tijd netjes gevoed). Maar ook eten uit eigen tuin en nee, ik heb geen moestuintje of een toegewijde plek om groente en fruit te verbouwen. Her en der hebben we bessenstruikjes, een appelboompje, een kersenboompje en natuurlijk veel kruiden: salie, bieslook, peterselie, basilicum, twee soorten tijm, munt en citroenmelisse. Want, wat hou ik van kruiden in mijn maaltijden en in mijn thee. Smaakmaker nummer 1 hoor!

Een maandje geleden ongeveer, zag ik op social media een oproep voorbij komen van het IVN om mee te doen met het project Eettuintjes in Almere. Leuk! Het schijnt namelijk, zo hoorde ik afgelopen zaterdag, dat meer dan driekwart van de Almeerse tuinen zijn ‘versteend’, toch jammer en niet goed voor de biodiversiteit en ook niet voor je afwatering trouwens. Een eettuintje is dus een stukje vergroening, maar betekent ook eten uit eigen tuin. Almeerders kunnen nu een eettuintje met planten en struiken voor 1 m2 of 6 m2 aanvragen. Dat sprak en spreekt mij uiteraard enorm aan! In de periode dat we vooral thuis moesten blijven vanwege het corona virus, heb ik gelukkig erg kunnen genieten van onze groene tuin. Samen met een andere Almeerder, laten we hem Henk noemen, want zo heet hij ;), heb ik me vervolgens gestort op een aantal leuke ideeën om de Eettuintjes onder de aandacht te brengen.

Afgelopen zaterdag was de lancering en ik mocht het allereerste eettuintje (in kruiwagen) in ontvangst nemen, hoe leuk!! Kruisbes, roze bes, salie, veldsalie, bonenkruid en rozemarijn…en een bloem, waarvan ik de naam vergeten ben…meteen duidelijk waar m’n aandacht naartoe gaat haha.

Dus we hebben de gehele kruiwagen met planten in de auto gezet…don’t ask…en thuis meteen alles in de volle grond. Wat eenjarig spul heeft wel het veld moeten ruimen, maar wat is het gaaf. ‘k Heb overal uitgebreid aan geroken en ben enigszins gefascineerd door het bonenkruid zeg ik heel eerlijk. Op de bessen is het nog wel even een jaartje of meer wachten en de andere kruiden gebruik ik ook al, maar bonenkruid…

‘k Heb het dus maar even gegoogeld…de smaak van bonenkruid is overheersend, kruidig en peperachtig. Je kan het gelukkig ook voor andere gerechten gebruiken dan ‘bonen’ en het is een vast onderdeel van ‘Provençaalse kruiden’. Het is goed voor de vertering en helpt bij het afslanken. Dit zou dus zomaar m’n favoriete kruid kunnen worden. Ik zie het al voor me: slank uit eigen tuin…jahaa!!

Dus ik heb bedacht dat we vanavond quiche met gegrilde groente en verse Provençaalse kruiden gaan eten, mis alleen de oregano nog…ben superbenieuwd!

0